Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fickräknaren som förändrade jobbet

Publicerad: 16 april 2009, 08:48

Räcknestickans baneman, första fickräknaren med utvidgade funktioner upphöjs till teknikhistorisk milstolpe av elingenjörernas organisation.


I ett kvartssekel har IEEE delat ut priser till viktiga insatser inom elektrisk och elektronisk teknik. Edison, Volta, Bell, Morse och Benjamin Franklin har fått plaketter i efterhand. Seikos kvartsur och Sharps första transistoriserade räknare hör till senare milstolpar. Sedan i tisdags också HP-35 Scientific Calculator.

Men sina 35 tangenter erbjöd den ingenjörer mer än de fyra räknesätten. Här fanns funktioner för trigonometri, logaritmer och potenser direkt via knappar märkta till exempel arc, sin, cos och tan. Det hela kröntes av ett sifferfönster med lysdioder som för första gången hade byggts ihop med integrerade kretsar. Man räknade med omvänd polsk notation med tio siffrors noggrannhet. Därmed var räknestickan plötsligt dömd till att långsamt förvinna bort ur bröstfickorna.

Bill Hewletts envishet skapade räknaren. Han krävde av sina tekniker att göra en räknare som passade i hans skjortficka. De föreslog en storlek som en skrivmaskin. Ekonomerna inom Hewlett Packard var emot idén. Att sälja en en räknare för 395 dollar var omöjligt när en räknesticka kostade 20. Deras kalkyler visade att man behövde sälja 10 000 exemplar för att få igen utvecklingskostnaderna. Redan första året, 1972, såldes öven 100 000.

IEEEs knappt 100 milstolpar har var och en fått en bronsplakett som skruvats upp på lämpliga ställen som Bletchley Park (för britternas kodknäckning), Edisons labb i Menlo Park, den första atlantkabelns landfäste i Newfoundland och Voltas batteriverkstad i Italien. Det närmaste vi kommer Sverige är den plakett som i Lyngby påminner om dansken Valdemar Poulsens radiosändare – som hade en mer kortlivad inverkan på världen än hans patent på bandspelaren. Det är upp till varje nationell avdelning inom IEEE att föreslå nya plaketter. Hur vore det med Johan Wenströms dynamo, L M Ericssons telefonlur eller Jonas Wenströms trefasteknik?

Pär Rittsel

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev