Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Fildelare får kalla fötter

Publicerad: 6 Mars 2009, 11:05

Tre dagar efter slutpläderingarna i rättegången mot Pirate Bay stänger en av Sveriges största slutna fildelningsnät. Flera andra slutna nät har upphört att ta emot nya medlemmar.


Idag meddelar fildelningssajten, Softtorrents.org att den har stängts efter att ha varit igång sedan maj 2005. Orsakerna tycks vara flera, som att den kvarvarande entusiasten bakom sajten helt enkelt tröttnat. ” Jag har jobbat med denna sida i snart fyra år och på senaste tiden har motivationen och intresset helt enkelt försvunnit. Det kräver för mycket energi, tar för mycket tid och ger för lite tillbaka”, står det i avskedsbrevet som är det enda som återstår av webbplatsen.

Men flera gånger skymtar rädslan fram för att hamna i klammeri med rättvisan: ”En stor bidragande orsak är även det skiftande klimatet i vårt avlånga land. Vi som stod bakom sidan är inte på något sätt intresserade eller villiga att råka i trubbel eller ta upp någon sorts kamp för en sida som vi inte längre brinner för.”

Oron sprider sig bland fildelarsajterna.

Luften har gått ur mig, säger den anonyme brevskrivaren, som också förklarar att ” Motivationen, drivkraften och intresse är svårt att hitta när man är medveten om att sidan förr eller senare kommer att leda till problem för mig personligen”.

Det ryktas att planerna på nedläggning funnits en längre tid och att funktionen att rekrytera nya medlemmar stängdes för en månad sedan. En slumpvis bläddring runt liknande webbplatser visar att åtminstone en, Piratetorrents, har stängt funktionen nyregistrering. Swebay tycks ligga nere och Filelist samt Swebits har inte plats för nya fildelare. Dessutom har Swetv stängt för nyregistreringar. Men de flesta kör fortfarande som vanligt, exempelvis Nordicbits och Piratebits. Nordic-t.org har en disclaimer, en finstilt text som lägger allt ansvar på deltagarna: Inga filer ligger på våra servrar, torrentfilerna är bara backupfiler och laddar du ner en fil så förmodas du äga originalet. Administratören har inget som helst ansvar för vad deltagarna gör …

Softtorrents, liksom The Pirate Bay och deras kolleger, är en så kallad tracker som med tekniken Bittorrent samordnar nerladdningen av filer från avsändare till mottagare. Det svårgripbara med torrenttekniken – för en åklagare till exempel – är att varje fil (film eller låt eller vad som helst) är uppdelad på en rad datorer hos deltagarna. Sajter som Softtorrents är både ett index över var filstumparna finns och en tracker, spårare, som ser till att de når mottagaren i rätt ordning.

Skaparen av Bittorrent heter Bram Cohen. Han skapade den för att på ett resurssnålt sätt att använda outnyttjad men betald bandbredd. Nu har han svårt att intressera seriösa operatörer för sin teknik eftersom den till största delen används för att sprida upphovsrättsskyddat material, berättade han under ett besök i Stockholm under rättegången mot piratviken.

Pär Rittsel

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.