Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Filippinerna sparkar omstridd klimatförhandlare

Publicerad: 10 december 2009, 15:08

Den bångstyriga klimatförhandlaren Bernaditas de Castro Muller får inte åka till Köpenhamn. Filippinska miljöorganisationer anklagar USA:s utrikesminister Hillary Clinton för att ligga bakom.


Den filippinska förhandlaren Bernaditas de Castro Muller har gjort sig känd för att lägga hela klimatskulden på i-länderna och hänvisa till Kyoto-protokollets princip om ett delat men olikartat ansvar.

I klimatförhandlingarna på Bali för två år satte hon käppar i hjulet för den stora och spretiga gruppen av G 77-länder. I sista stund undanröjde den argentinske ordföranden hindret för att G 77 överhuvudtaget skulle kunna godkänna avtalet.

Den filippinska nyhetsorganisationen Global Nation Inquirer menar att USA ligger bakom ommöbleringen i den filippinska klimatdelegationen till Köpenhamn. Efter Hillllary Clintons besök på Filipinerna försvann hon från listan över deltagare.

Men Bernaditas de Castro Muller lyckades ta sig till Köpenhamn ändå – denna gång som representant för den sudanesiska delegationen. Igår blev hon intervjuad av författaren och aktivisten Naomi Klein som öppningstalade på den alternativa klimatkonferensen.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.