söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Finalister: De kan bli Sveriges miljöbästa kommun 2016

Publicerad: 20 juni 2016, 09:02

Tio kommuner har chansen att erövra titeln Sveriges Miljöbästa kommun 2016. Här listan över kommunerna som toppar Aktuell Hållbarhets kommunrankning.


Den 29 juni offentliggörs vinnaren och 2016 års årliga kommunrankning som tas fram av Aktuell Hållbarhet. Upplägget är som tidigare i år en sammanställning av aktuella rankningar och undersökningar samt en egen enkät.
– Vi har skärpt kraven och presenterar i år en tuffare rankning. De tio finalisterna gör alla ett gediget miljöarbete. De är förebilder med högt ställda miljömål. Vi hoppas att landets övriga kommuner låter sig inspireras av dessa gröna toppkommuner, säger Mikael Salo, Aktuell Hållbarhets chefredaktör.

Aktuell Hållbarhets kommunrankning mäter aktivitet och ambition på miljöområdet i Sveriges kommuner. Rankningen består av flera delar, bland annat en egen enkät som består av 20 miljörelaterade frågor som hela 245 av Sveriges 290 kommuner har besvarat. Bland annat har frågor ställts om kommunen har en kemikalieplan, satsat egna pengar på skydd av biologisk mångfald, infört köttfria dagar i sina matserveringar eller kompenserat förlusten av skyddsvärd natur vid exploateringar.

Rankningen baseras också på uppgifter från offentliga källor; exempelvis Boverkets miljömålsenkät, Vattenmyndighetens datainsamling, SKL:s Insikt och Ekomatcentrums kommunenkät.

Finalisterna i Sveriges Miljöbästa kommun 2016 är i bokstavsordning (föregående års placering inom parentes):

Eskilstuna kommun (15)
Gävle kommun (79)
Göteborgs stad (3)
Helsingborgs stad (13)
Lomma kommun (2)
Ronneby kommun (56)
Upplands Väsby kommun (9)
Uppsala kommun (7)
Västerås stad (4)
Växjö kommun (20)

Hela rankningen och undersökningen kommer att publiceras på Aktuell Hållbarhets webbplats i samband med att vinnaren av utmärkelsen Sveriges Miljöbästa kommun tillkännages den 29 juni.

redaktion@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev