Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Finalisterna: Fyra som kan få priset Hållbart Ledarskap

Publicerad: 28 januari 2010, 12:23

Nu är slutkandidaterna utsedda till utmärkelsen Hållbart Ledarskap 2009.


Utmärkelsen Hållbart Ledarskap ges till en person vars ledarskap "har bidragit till att betydande steg tagits mot social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet i sin organisation eller i samhället" och delas ut av föreningeng Näringslivets Miljöchefer och tidningen Miljöaktuellt.

Priset har stiftats för att uppmärksamma det hållbarhetsarbete som bedrivs i samhället. Av totalt 25 nominerade personer finns nu fyra finalister kvar:

Britt Almqvist, VD, Ahlqvist-Almqvist Arkitekter AB. Britt Almqvist är enligt NMC en föregångare när det gäller hållbar stadsplanering och arkitektur. Bakom sig har hon ett stort antal genomförda projekt. Genom empatiskt och engagerande ledarskap har hon lyckats få kunder – kommuner, byggherrar och fastighetsbolag, att ersätta gamla lösningar med ett hållbart tänkande.

Sofie Gunolf, VD, Indiska. Sedan 2006 är Sofie Gunolf vd på Indiska. Där har hon på ett effektivt sätt gjort hållbarhetsfrågorna integrerade i verksamheten vilket enligt NMC syns tydligt i Indiskas handelsfilosofi. Sofie Gunolf står enligt NMC för humanism och omtanke vilket påverkar verksamheten, medarbetare och val av leverantörer.

Christina Lampe-Önnerud, VD, Boston Power. Att ha tagit fram världens första svanmärka batteri för bärbara datorer är självklart en stor bedrift. Att sedan dessutom starta eget företag för att sälja och marknadsföra produkten gör inte bedriften mindre. Det nya svanmärkta batterier bygger enligt NMC på helt ny kemi, nya mekaniska lösningar och ett nytt sätt för cellerna i batteriet att kommunicera.

Anna Spjuth, Hotelldirektör, Scandic Malmen. Anna Spjuth har enligt juryn gjort ett vanligt hotell på en stökig plats – Medborgarplatsen – till en samlingsplats för boende kring Medborgarplatser genom att genomföra en mängd aktiviteter för att främja en lugnare och mer positiv närmiljö. På listan till aktiviteter kan nämnas laga mat till hemlösa, "Krogar mot knark", Officiellt Pridehotell med aktiviteter runt HBT-frågan och Non Smoking generation event. Dessutom står miljöfrågorna högt på det svanmärkta hotellet.

Priset kommer att delas ut i samband med Sustainability Day vid ett seminarium om Hållbart ledarskap den 20 april 2010 på Cirkus i Stockholm.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.