Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Finansdepartementet döptes om på Världsmiljödagen

Publicerad: 5 juni 2020, 09:56


I dag är det internationella Världsmiljödagen och det uppmärksammas i Sverige bland annat av Greenpeace som har bytt ut texten på byggnaden på finansdepartementet så att departementet i stället ser ut att heta ”Klimat-, miljö- och omställningsdepartementet”. Genom aktionen vill Greenpeace uppmärksamma att den europeiska centralbanken enligt Greenpeace pumpat in mer än 70 miljarder i fossilindustrin mellan mars och maj i år, som del av hanteringen av coronapandemins ekonomiska effekter.

”Klimat-, miljö- och omställning måste stå i centrum när Magdalena Anderssons departement nu använder samhällets resurser för att hantera coronapandemin. Vi måste följa forskarnas rekommendationer för att skapa ett tryggt samhälle både på kort och lång sikt, miljarderna måste gå till en samhällsomställning i linje med Parisavatalets 1,5 gradersmål och FN:s hållbarhetsmål”, säger Isadora Wronski, chef för Greenpeace i Sverige, i en kommentar.

I Göteborg uppmärksammas Världsmiljödagen genom att en cyklande klimatdemonstration genomförs i stadens centrala delar under eftermiddagen, för att belysa vikten av drastiskt minskade fossila utsläpp. Demonstranterna kräver mer plats för cyklar och gående, att utbyggnaden av Preemraff i Lysekil stoppas samt att omställning till gröna jobb och ett hållbart samhälle ska stödjas och inga stödpengar ska delas ut till det fossila. Arrangörer för demonstrationen är Stoppa Preemraff, Extinction Rebellion, Fridays For Future, Jordens vänner och Klimatsamling.

Under eftermiddagen arrangeras en digital konferens av organisationen We Don't Have Time i Stockholm och FN i Colombia. Bland talarna finns bland andra FN:s klimatchef Patricia Esponosa och chef för konventionen för biologisk mångfald Elizabeth Mrema.

 

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News