Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Finansduo bakom hållbar snilleblixt

Publicerad: 13 februari 2015, 11:34

Finansprofilen Lars O Grönstedt, före detta vd på och styrelseordförande i Handelsbanken, går all-in i hållbara affärer.


Den här  artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 13 februari.

Grönstedt är en av grundarna och ordförande i svenska Scypho, som satsar på smarta energilösningar i bostäder. Trued Holmquist, vd på Scypho och tidigare bankkollega till Lars O Grönstedt, berättar att företaget lanserat ett automatiserat uppvärmningssystem, Scypho Heat Control, som kan installeras i alla hus med vattenburen värme. Tekniken har testkörts i tre år i ett 50-tal villor runt om i landet och mätningar, som Scypho refererar till, visar att villaägarna gjort energibesparingar på upp till 30 procent per år.

Trued Holmquist är för övrigt ”pappa” till e-legitimationstjänsten BankID. Han har alltid varit intresserad av byggnadsteknik ”som förenklar människors vardag” och i det ingår hållbara lösningar för miljön, framhåller han.

– Jag släcker alltid alla ljus och stänger av tv:n när jag går hemifrån. Jag ser till att det inte går onödig ström, berättar Trued Holmquist för Miljöaktuellt.

Instrumentet för minskad energiförbrukning i bostäder som Scypho nu tagit fram ger, enligt bolaget, en positiv klimateffekt på köpet. Scypho Heat Control är alltså automatiskt styrt och systemet reglerar värmen i huset utifrån om de boende är hemma eller inte.

– Det här är bara början på vår plattform med en infrastruktur av hållbara tjänster som vi levererar. Vi har ambitionen att bli världsledande, säger Trued Holmquist.

Schypho har 16 anställda och investeringen hittills är drygt 40 miljoner kronor. 106 aktieägare backar upp affärsidén.

Ola Söderlund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.