fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Finanslegend: Kapitalismens kortsiktighet hotar vår existens

Publicerad: 30 januari 2018, 11:32

Allt fler finanstoppar oroar sig för de kortsiktiga incitament som är inbyggda i kapitalismen och finanssystemet. Senast ut i varningskören är Ray Dalio, världens mest framgångsrika hedgefondförvaltare, som pekar på kapitalismens brister för planeten och majoriteten av dess befolkning.


TP

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se


Ray Dalio, grundare av världens största hedgefond, anser att kapitalismen inte funkar för majoriteten av befolkningen och miljön vilket hotar dess existens. I en bloggpost på Linkedin skriver den legendariske investeraren att hans kapitalistiska vänner ”intressant nog” höll med när han lyfte denna åsikt under förra veckans toppmöte i Davos. Ray Dalio menar att det stora problemet är jakten på kortsiktiga egenintressen som hotar våra långsiktiga intressen.

”För mig ser det ut som att vi beter oss på ett ociviliserat ohållbart sätt för att nå kortsiktiga egenintressen till en sådan extrem att det hotar vår civilisation. Om vi bara drog ned jakten på kortsiktiga egenintressen lite grann, för att investera kraft och pengar att ta hand om andra människor och miljön, skulle det gynna våra långsiktiga intressen”, skriver Ray Dalio.

Ray Dalios uttalande är ett i mängden av sitt slag som har kommit från finansvärlden under den senaste tiden. Bland annat påpekade Philippe Hildebrand, viceordförande för förvaltarjätten Blackrock, att ”kapitalismen behöver förändras” vid ett seminarium i Davos där även Al Gore deltog. Uttalandet kom drygt en vecka efter det att Blackrocks vd, Larry Fink, skickat ut ett investerarbrev till vd:ar på världens största noterade bolag med krav på att företagen ska visa hur de bidrar till en positiv långsiktig samhällsutveckling. Om företagen misslyckas med detta säger Larry Fink att Blackrock, som är världens mäktigaste kapitalförvaltare, kommer utnyttja sin makt som aktieägare för att få till en förändring.

Problematiken med just kortsiktiga incitament har pekats ut som ett centralt problem inom finanssystemet av EU-kommissionens expertgrupp inom hållbar finans. Gruppen som består av 20 experter från civilsamhället, finanssektorn och akademin, har under det senaste året arbetat med förslag på en reformagenda för EU-finanssystem. I morgon, onsdag, väntas expertgruppen lansera sin slutrapport som innehåller förslag på åtgärder för att ställa om till ett långsiktigt hållbart finanssystem. I slutrapporten kommer expertgruppen bland annat föreslå att EU-kommissionen ska klargöra investerares skyldighet att ta hänsyn till hållbarhet och långsiktiga horisonter vid investeringsbeslut.

EU-kommissionen har aviserat att man under de kommande månaderna kommer gå vidare med flera åtgärder. I december gick kommissionen ut med att man bland annat planerar att, enligt expertgruppens rekommendation, tydliggöra att kapitalförvaltare och institutionella investerare har ett ansvar att ta hänsyn till hållbarhet vid investeringsbeslut.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev