Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Finansmarknadsministern vill se klimatneutrala AP-fonder

Publicerad: 10 april 2014, 10:33

På en konferens på onsdagen sa finansmarknadsminister Peter Norman att han gärna vill se helt koldioxidneutrala AP-fonder. Förslaget möttes av positiv respons från tredje AP-fondens vd Kerstin Hessius.


Ämnen i artikeln:

Peter Norman

På en konferens som anordnades av Dagens Industri på onsdagen sa finansmarknadsminister Peter Norman att han gärna vill se helt koldioxidneutrala AP-fonder på sikt. Från och med 2016 gäller friare placeringsregler för AP-fonderna och Peter Norman hoppas att det kommer att ge bättre möjligheter för hållbara investeringar.

Tredje AP-fondens vd Kerstin Hessius som också närvarade vid konferensen tyckte att förslaget var intressant. En möjlighet för fonderna var att använda metoden för så kallat koldioxidavtryck som mäter fossil koldioxid oavsett var utsläppet skett menade hon.

Tredje AP-fonden har investerat i gröna obligationer och söker aktivt efter investeringar som inom hållbar teknik. Kapital finns men utmaningen är att hitta de långsiktiga investeringarna sa Kerstin Hessius.

– Vår största möjlighet har vi att påverka där vi är stora ägare som i fastighetsbolagen Vasakronan och Hemsö. Där vi har ett mindre ägande kan vi inte påverka direkt men vi ställer krav på hållbarhetsredovisning.
Under konferensen presenterade finansmarknadsministern statens hållbarhetsarbete i de 51 statligt ägda bolagen. Han menade att hållbarhetsarbetet hade kommit en bra bit på väg även om det fortfarande fanns mycket kvar att göra.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Peter Norman

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.