Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag08.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Finansvärlden synar företagens klimatarbete

Publicerad: 2 Februari 2006, 16:56

Världens finansinstitutioner sätter press på näringslivet för att uppmärksamma dem på deras kopplingar till klimatfrågan. För närvarande är det 211 fonder och banker med tillgångar på 220.000 miljarder kronor som tar klimattemperaturen på världens 1.800 största företag. Många företag är yrvakna samtidigt som ett allt större antal tar klimatfrågan på största allvar. Carbon Disclosure Project är projektet som på uppdrag av finansvärlden agerar som näringslivets Klimatinspektion.


Analys av Göran Wiklund
Stora banker, pensions- och aktiefonder runt om i världen är bekymrade över koldioxid¬utsläppen från de företag där de äger aktier. Utsläppen och dess klimatpåverkan är viktig information som påverkar bedömningen av risker och framtida avkastning. Därför har många av dem slutit sig samman i ett projekt som kallas Carbon Disclosure Project. Det startades av en framsynt entreprenör, Paul Dickinson från England. Idén fick han vid en konferens som affärsnätverket Social Venture Network anordnade. Paul slogs av att koldioxid inte bara är en miljöfråga utan i första hand en ekonomisk riskfaktor. Han lyckades få med ett antal fondföretag som delade hans syn. Lanseringen av Carbon Disclosure Project skedde år 2001 på N:o 10 Downing Street, där Storbritanniens premiärminister Tony Blair gav projektet sin välsignelse. Idén är att kontakta de största företagen i världen och uppmana dem att redovisa sina koldioxidutsläpp och vad de avser att göra för att minska dem.

Listan över de fondföretag som idag ingår i Carbon Disclosure Project är imponerande. Sammanlagt deltar 211 fonder från olika världsdelar, från Europa, USA och Asien. De svenska fonder som hittills deltagit är Banco Fonder, Folksam, Första AP-fonden, Andra AP-fonden och Carlsson Investment Management. Tillsammans förfogar de över sammanlagda tillgångar av 220.000.000.000.000 kr – ett svindlande stort belopp. Det motsvarar Sveriges BNP, bruttonationalprodukt 150 gånger! Antalet fonder som är med ökar i takt med att man inser värdet av den information man får.

Varje år har Carbon Disclosure Project kontaktat världens största företag. I år utökas antalet till 1.800. Skälet till att fonderna går samman på det här sättet är att de får värdefull information och beslutsunderlag. Genom att det sker som ett samarbete behöver inte de tillfrågade företagen besvara frågor från alla de 211 fonderna. De slipper alltså 210 frågeformulär. Det är ingen tvekan om att fonderna fäster stor vikt vid om företagen svarar eller ej. Hos den stora fondförvaltaren Swiss Re är man av den uppfattningen att om företagen trots uppmaning inte redovisar sina utsläpp det kan komma att användas emot dem i framtida eventuella skadeståndsprocesser.

Svarsfrekvensen bland de företag som kontaktas är hög, senast omgången 71 % och denna siffra har ökat för varje år som undersökningen gjorts. Bland de svenska företag som svarat finns StoraEnso, AstraZeneca, TeliaSonera, Volvo och Ericsson. Resultaten av undersökningen har stort allmänintresse. Bland annat kan utläsas att över 90 procent av de svarande företagen anser att klimatförändringarna innebär affärsmässiga risker och/eller affärsmöjligheter. Mer än hälften av dem som svarade vet hur stora utsläppsmängder de har och har rapporterat dessa. Mängderna motsvarar hela 13 procent av världens samlade mänskligt relaterade växthusgaser. Vidare utnämns klimatledarna i olika branscher med hjälp av ett Klimatledarindex. Av de 60 företag som har fått den utnämningen är det bara StoraEnso som har svenska rötter.

I rapporten kan man också utläsa vilken medvetenhet om klimatfrågan det finns hos de största företagen i världen, hur de förbereder sig för utsläppshandel, vilka branscher som har kommit längst i klimatarbetet och hur exponerade olika placerare är för klimatrisker.

Nästa omgång av Carbon Disclosure Project, CDP4, går igång i februari. Då skickas frågeformulären ut och i september kommer rapporten att vara sammanställd och gå ut till alla de fonder som medverkar.

Planer finns att starta nationella sekretariat för projektet. Redan finns det sådana i Japan, Tyskland och Frankrike. Tanken är att den årliga totala rapporten ska kompletteras så att man kan se hur läget är i olika länder. Samtidigt kommer listan över företag som kontaktas att utökas.

Göran Wiklund
Partner i U&W [you&we]

Information om Carbon Disclosure Project kan laddas ner från nätet; www.cdproject.net

Valter Bengtsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.