fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Finland ett steg närmare kärnkraftsbygge

Publicerad: 3 december 2014, 12:21

Fortum deltar i projekt i norra Finland

Ämnen i artikeln:

Fortum

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 3 december.

Igår meddelade energikoncernen Fortum att man planerar att delta i bolaget Fennovoimas kärnkraftsprojekt i norra Finland. Kärnkraftverket är tänkt att byggas av det ryska statliga kärnkraftsbolaget Rosatom, som också planerar att äga en tredjedel av kärnkraftverket.

Nu vill Fortum gå in med en 15-procentig ägarandel i projektet. Men för att det ska hända vill Fortum ta över en stor del av det ryska energibolaget TGC-1:s vattenkraftsproduktion.

Helena Aatinen, kommunikationsdirektör på Fortum, säger till Miljöaktuellt att processen att dela upp TGC-1 nu har startat. Fortum vill tillsammans med Rosatom ta över 75 respektive 25 procents ägarandel av de 40 vattenkraftverk i Ryssland som Gazprom-ägda TGC-1 har.

– Om vi kan få 75 procent av de 40 vattenkraftverken, först då är vi beredda att ta 15 procent av Fennovoimas kärnkraftsprojekt.

Processen att bryta ut vattenkraften i ett nytt bolag har nu alltså startat och enligt Helena Aatinen kommer det ta några månader innan allt kan vara klart. En ansökan från Fennovoima om att uppföra ett nytt kärnkraftverk beräknas lämnas in i juni nästa år.

– Det här är en komplex bild och vi vet inte exakt vad som händer härnäst, säger Helena Aatinen.

Finlands politiker har bestämt att tillstånd till det nya kärnkraftverket kan ges förutsatt att den inhemska ägarandelen är minst 60 procent. Skulle Fortum, som till en knapp majoritet ägs av finska staten, gå in i projektet, skulle den finska ägarandelen bli ungefär 66 procent. Den finska riksdagen ska denna vecka diskutera kärnkraftsfrågan.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev