Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Finland vägrar lämna ifrån sig vargvalpar

Publicerad: 15 Februari 2011, 07:35

Miljöminister Carlgren sa nyligen att vargvalpar skulle flyttas ut till svenska vargrevir redan till våren. Frågan är nu var han ska få vargvalparna ifrån.


Ämnen i artikeln:

PolitikFinlandVargjaktenAndreas CarlgrenEu

Häromdagen gjorde Svenska Djurparksföreningen klart att det inte skulle bli några vargvalpar från dem till våren. De ansåg att den här typen av flytt först måste testas noggrant mellan djurparker innan man eventuellt kunde flytta ut vargvalpar i det vilda.

Andreas Carlgren hade också hoppats på valpar från Finland, men nu gör alltså också Finland klart att det inte blir några vargvalpar. Inte i år, inte näste år och inte något år – är budskapet
– Från Finlands synvinkel tänker vi att man inte borde flytta vargvalpar alls, något år, säger finska Jord- och skogsbruksministeriets överdirektör Pentti Lähteenoja till SR Ekot.

Kritiker
har sedan länge frågat om rimligheten med att skjuta vargar, innan man gjort klart hur vargstammen ska stärkas med nya vargar. Detta är ockås en av nyckelfrågorna i EU-kommissionens kritik mot Sverige som snart kan komma att prövas i EU-rätten.

Enligt SR Ekot blickar nu de svenska myndigheterna mot Ryssland och ett varghägn utanför Moskva. Hur många vargar man kan få därifrån och om vargarna är tillräckligt friska och vilda är emellertid än så  länge oklart.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.