Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Finland vill bygga ekologisk motorväg

Publicerad: 23 augusti 2010, 07:00

13 mil motorväg kantad av laddningsstationer, biobränslemackar och solceller. Så vill Finland att sträckan Åbo-Lovissa ska se ut.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Motorvägen mellan Åbo och Vaalima öster om Helsingfors i Finland kan bli världens första ”ekologiska motorväg”, skriver The Swedish Wire. Planerna rymmer bland annat laddningsstationer för elbilar och tankställen för biobränslen producerade av avfall som producerats i vägens närområde. Det övergripande målet är att göra vägsträckan koldioxidneutral.

– Inget sådan här projekt existerar. Det här blir ett exempel för världen, säger Aki Marjasvaara, chef för projektet som drivs av energibolag, städer och landskapsförbund, till The Swedish Wire.

Andra idéer för vägen innebär bergvärmepumpar och informationsskyltar längs vägen med information om utsläppsnivåer. Vägbelysningen ska göras intelligent så att den till exempel stängs av vid påfarter när det inte råder någon trafik vid den aktuella platsen.

Beslutet om vägen ska byggas kommer att fattas efter en utredning som väntas bli klar i mars. Kostnaden för vägen uppskattas till 700 miljoner euro. 2016 väntas vägen nå Vaalima. Ett villkor för projektet är EU-bidrag, säger Aki Marjasvaara till The Swedish Wire.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev