Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag26.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Finlands regering: Kolkraftsförbud jämförbart med kvinnlig rösträtt

Publicerad: 11 November 2016, 12:10

Demonstration för kvinnlig rösträtt.

Foto: Anna Backlund/Wikimedia Commons

Den finländska regeringen överväger att lagstifta mot kolkraft. I en intervju i förra veckan uppgav Finlands näringsminister Olli Rehn att ett förbud mot kol skulle vara ett beslut av historisk vikt, jämförbart med införandet av kvinnlig rösträtt.


Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarVäxthuseffekten

Den finländska regeringen överväger ett förbud mot kolkraft 2030. I en intervju med tidningen Helsingin Sanomat förra veckan berättade näringsminister Olli Rehn (centre) att den nya energi- och klimatstrategi som regeringen ska presentera i mars 2017 rekommenderar att kolkraften i landet stoppas 2030, eventuellt med ett förbud i lagstiftningen.

Om förslaget blir verklighet kommer Finland att bli det första landet i världen som inför en nationell lag mot kolkraften. Tidigare har lagstiftning endast använts på regional nivå, exempelvis i Oregon i USA, eller Ontario i Kanada skriver Helsingin Sanomat.

Olli Rehn säger till tidningen att ett lagligt förbud mot kol skulle vara ett historiskt beslut av samma vikt som införandet av kvinnlig rösträtt i Finland 1906. Det skulle också placera Finland på kartan som ett cleantech-land menar han.

Men det håller inte branschorganisationen Finsk Energi (ET) med om. Organisationen är upprörda över uttalandet och beskriver förslaget på ett lagstiftat förbud mot kolkraften som ”obegripligt”.

Enligt ET skulle en sådan lag vara hänsynslös mot energibranschen, samtidigt som den skulle skada dagens energisystem. Istället menar man att Finland borde lägga mer resurser på att säkerställa att energibolagen kan dra nytta av de nya affärsmodeller som kommer av nya energitrender som exempelvis smarta energi nät.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.