Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Finlands regering kör över folket

Publicerad: 6 augusti 2015, 06:02

Trots starka protester smäller Finland med största sannolikhet upp ett nytt kärnkraftverk bara 15 mil från den svenska gränsen.


Ämnen i artikeln:

KärnkraftPolitik

Det rapporterar Sveriges Radio och konstaterar att Fortum, precis innan deadline löpte ut, meddelat att bolaget går in som ny partner.

I två nyligen gjorda opinionsundersökningar har ungefär hälften av finländarna, som Miljöaktuellt berättat, sagt nej till att en ny reaktor byggs. Kritikerna har bland annat vänt sig mot att projektet enligt uppgift skulle finansieras från Ryssland via ett misstänkt kroatiskt bulvanföretag.

Den nya reaktorn uppförs i Pyhäjoki nära Skellefteå i Västerbotten och mycket talar trots motståndet, enligt SR, alltså för att planerna nu ändå blir av.

– Vi fortsätter att kämpa och vi kommer kontakta svenska politiker, EU-politiker, alla vi kan. För att det här är ju en fråga som rör Sverige lika mycket som Finland, säger Lena Lagerstam på kärnkraftsfritt till P4 Västerbotten.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

KärnkraftPolitik

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.