Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fiskbestånden kan öka trots klimatförändringarna

Publicerad: 31 augusti 2018, 05:47

Foto: Marvina Munch, U.S. Fish and Wildlife Service/ Wikimedia Commons

De globala fiskebestånden kan växa, även om vi skulle få en temperaturökning på 4 grader. Det visar en ny forskningsrapport. Ett växande fiskebestånd kräver dock att fisket hanteras mer hållbart.


Ämnen i artikeln:

Fiske

Även om temperaturen skulle stiga med så mycket som 4 grader skulle bättre hantering av fisketillstånd och skärpt övervakning kunna leda till större bestånd och högre inkomster från fisket i framtiden. Det hävdas i en ny studie som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Sciene Advances.

Enligt studien skulle fiskebestånden kunna öka med upp till 17 procent trots en temperaturhöjning på 4 grader. Om klimatmålet från Paris uppfylls och temperaturhöjningen stannar på 2 grader är utsikterna för fisket ännu bättre. Enligt forskarna bakom den nya rapporten skulle fångsten kunna öka med 16 procent, samtidigt som bestånden skulle öka med en tredjedel jämfört idag.

Fynden anses viktiga då en stor del av befolkning har fisk som sinfrämsta proteinkälla. Klimatförändringarna har redan gjort att vissa fiskarter sökt sig till nya vatten. Samtidigt har överfiske kraftigt skadat vissa bestånd. Men enligt den nya studien är det möjligt att anpassa hanteringen av fisket till klimatförändringarna och ny teknik, som övervakning av fiskeflottor via satellit, erbjuder till exempel nya möjligheter att övervaka fisket samtidigt som det ger ny förståelse för fiskets dynamik.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Fiske

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News