Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fiskbutikerna fortsätter sälja utrotningshotad ål till jul

Publicerad: 6 december 2017, 08:15

Trots att antalet butiker som säljer ål har minskat sedan förra året så är det fortfarande 67 procent av fiskaffärerna som har ål i sitt sortiment.

Ämnen i artikeln:

WWF

7 av 10 fiskbutiker säljer utrotningshotad ål till jul. Det visar den årliga rundringning som WWF gjort till 270 fiskbutiker, restauranger, livsmedelskedjor och grossister. Bland restaurangerna är nej-trenden starkare, endast en av tio restauranger har ål på julbordet.
Under de senaste åren har medvetenheten om den hotade ålen ökat markant men trots detta uppger 8 procent av svenskarna att de ätit ål under det senaste året. Även de flesta fiskhandlare känner till att ålen är rödlistad. En del av dessa säger i WWF:s undersökning att man bara säljer odlad ål men det är ett argument som inte håller enligt Inger Näslund, expert på marint fiske på WWF: ”Det är ett missförstånd att prata om odlad ål. Det handlar om ung vildfångad ål som sätts i fångenskap och matas för att växa sig stor. Ingen ål för kommersiellt bruk kan föröka sig i fångenskap”

Sedan maj 2007 är det bara yrkesfiskare med ett särskilt tillstånd från Havs- och Vattenmyndigheten som får fiska ål men tjuvfisket är utbrett och hundratals ålryssjor har beslagtagits av myndigheterna i år.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev