tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fiskens minne flera månader långt

Publicerad: 8 januari 2009, 07:28

Det är dags att skrota utrycket ”minne som en guldfisk”. Forskare tror nu att fiskens minne är minst fem månader långt.


Myten om att en fisk bara har tre sekunders minne har dementerats av forskare vid Israeli Technion Institute of Technology i Haifa.

I en hel månad slet forskarna för att lära unga fiskar att associera ett visst ljud med att det var matdags. Sedan släpptes fiskarna ut i det fria.

Fem månader senare skickade forskarna ut samma ljud igen. Till deras stora glädje återvände fiskarna i förhoppning om att få mat, rapporterar The Daily Telegraph. Fiskarna hade alltså kommit ihåg ljudet och dess betydelse.

Detta är det senaste resultatet av flera som visar på fiskens relativt kraftigare minne. Även en 15-årig pojke i Australien har tagit fram liknande resultat. Varje gång han matade sina fiskar stoppade han ner en ljussignal i tanken. Varje dag kom fiskarna lite snabbare till signalen. Efter att ha gjort ett uppehåll på sex dagar stoppade han åter ner signalen och fiskarna kom genast simmande.

Den nya kunskapen öppnar inte bara dörren till nya insikter om fiskar utan är direkt andvändbar för människan, framhåller de israeliska forskarna. Bland annat blir det möjligt för fiskodlare att släppa fiskar fria för att växa sig stora i havet – och sedan locka tillbaka dem med mat-ljudet.

Det kan också få människor att känna sig lite mer obekväma över att spärra in fiskar i små akvarium.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev