Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fiskeriverket: Dagens fiskeriförvaltning är ett misslyckande

Publicerad: 3 juni 2010, 08:11

Fisket kan göras hållbart utan att minska fångsterna. Det hävdar Fiskeriverket i en ny rapport samtidigt som man erkänner att dagens fiskeriförvaltning är ett misslyckande.


Ämnen i artikeln:

FiskeHav

I rapporten "Fiske 2020 – vägen till en trovärdig fiskeriförvaltning" försöker Fiskeriverket besvara på frågan om hur en trovärdig och fungerande fiskeriförvaltning ska se ut om tio år. Samtidigt erkänner man att fiskeriförvaltningen fram till idag "inte varit särskilt framgångsrik" och konstaterar det faktum att regeringen uppgett att miljömålet om ett långsiktigt hållbart fiske i haven inte kan uppnås.

Fiskeriverkets förslag till förändring är relativt enkla och kan enligt myndigheten ta oss ett gott stycke mot målet. Fiskeriverket pratar om helhetsgrepp och ett fiske på ett bestånd som liknar det naturliga – samtidigt som fiskets fångster kan hållas på samma nivå som idag.

Här är några exempel på Fiskeriverkets förslag:

- Att man riktar fisket mot bestånd med stora individer. Gränsen på torsk i Östersjön föreslås vara 80 cm istället för dagens 38 centimeter.
- Att det fiske som ger störst värde får företräde – oavsett om det gäller småskaligt kustfiske, fisketurism eller allmänhetens fiske. Man vill också prioritera det fiske som har lägst miljöpåverkan.
- Att man tar bort allt stöd i form av skrotning och bränslesubventioner och istället inför överförbara fiskemöjligheter kopplat till ett tydligt ansvar.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

FiskeHav

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.