Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fiskeriverkets forskare överens: Utplantering av ål bör avbrytas

Publicerad: 13 januari 2010, 13:48

Här är dokumentet som visar att Fiskeriverket agerar stick i stäv mot sin egen forskningsavdelnings slutsatser när det gäller ålen.


Kort efter Miljöaktuellts och TV4-programmet Kalla faktas gemensamma avslöjande att Fiskeriverkets ålräddningsplan inte fungerar, beslutade Fiskeriverket att utplanteringarna av importerad ål ska fortsätta.

Utplanteringarna är en del av ålräddningsplanen. Syftet är att öka antalet ålar som simmar tillbaka till Sargassohavet för att leka.

Men av vår granskning framgick att det inte finns någon publicerad forskning som visar att de utplanterade ålarna hittar tillbaka till Sargassohavet. Istället pekar den publicerade forskningen på att de inte hittar tillbaka. Att plantera ut ålar kan till och med vara kontraproduktivt, eftersom fisket hålls uppe på konstgjord väg vilket gör att fler vilda ålar på väg till Sargassohavet fiskas upp.

Några dagar innan Miljöaktuellts och Kalla faktas reportage publicerades samlades Fiskeriverkets forskningsavdelning för att diskutera utplanteringen av ål som en del av den svenska förvaltningsplanen.

Miljöaktuellt
kan nu avslöja vilka slutsatser forskarna drog. Och att Fiskeriverket gör tvärt emot vad dess egen forskningsavdelning säger.

Så här står det bland annat i dokumentet:

”..om utsättningar skall användas som beståndsbevarande åtgärd så gäller att det först måste visas att utsatta ålar kan bidra till lekbeståndet i samma grad som naturligt invandrade ålar /…/Detta förhållningssätt är i enlighet med försiktighetsprincipen.”

Forskarna
konstaterar också att ålutsättningarna i praktiken är ”storskaliga biomanipulationer, som strider mot Fiskeriverkets generella policy om utsättningar”.

De vänder sig emot att utplantering används som ett sätt att rädda arten. Särskilt som utplanteringen används i förvaltningsplanen för att inte behöva vidta lika tuffa åtgärder i fisket och i vattenkraftverken som man annars skulle ha behövt.

På länken uppe till höger kan du läsa dokumentet i sin helhet.

Pernilla Strid

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.