Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fiskeriverkets räddningsplan – ett fiasko

Publicerad: 2 december 2009, 13:56

Försöken att rädda utrotningshotad ål genom utplantering är ett fiasko. Förökningen är lika med noll eftersom de hitflyttade ynglen simmar vilse. Det visar en granskning av Miljöaktuellt och TV4 Kalla Fakta.


Ämnen i artikeln:

ÅlFiskeriverket

En procent av det forna beståndet av europeisk ål finns kvar. Den uråldriga fisken som kan andas med både huden och gälarna är snabbt på väg att försvinna. Orsaken är tungt överfiske och kraftverk som hindrar dem från att nå sina uppväxtmiljöer.

Fiskeriverket har i sin tre år gamla räddningsplan bestämt sig för att fördubbla utplanteringen av ål. Nu visar det sig åtgärden är helt utan effekt – ålarna simmar nämligen vilse. Det framkommer i Miljöaktuellts (Pernilla Strid) och TV4 Kalla Faktas (Ulla Danné och Åsa Nordien) granskning.

En ännu opublicerad studie från Gotlands universitet visar att utplanterade ålar simmar vilse och inte hittar ut genom Öresund på sin väg mot Sargassohavet. Samma sak gäller ålar som planteras ut i insjövatten. Deras bidrag till föryngringen är lika med noll.

Metoden kan vara direkt kontraproduktiv eftersom de utplanterade vilseledda ålarna flyttas över från engelska floder där de också är på väg att försvinna. Men det finns inget alternativ eftersom alla försök att odla fram ålyngel har slutat med död efter några veckor.

Endast några få av Sveriges totalt 1800 vattenkraftverk har fungerande ålyngelledare. Energibolagen kan välja att kompensera förlusterna runt kraftverken med att plantera ut ny ål på andra platser. Effekten av denna kompensation är i de fall den förekommer med andra ord mycket osäker.

Läs hela granskningen i Miljöaktuellt nummer 10 som du kan beställa här

Se nyhetsinslaget i TV4

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

ÅlFiskeriverket

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News