Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fisket i skyddade områden ska regleras ytterligare

Publicerad: 10 november 2014, 13:09

Väntas ske i 30 av Sveriges drygt 300 marina skyddade områden.


Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har genomfört en analys av vilket fiske som bedrivs i marina skyddade områden. Därefter har länsstyrelserna i kustlänen fått bedöma om pågående yrkes- och fritidsfiske behöver regleras, ett arbete som nu gett resultat.

– Vi bedömer att det i ett första steg är aktuellt att reglera fisket ytterligare i 30 av Sveriges drygt 300 marina skyddade områden, säger Lena Tingström, utredare på HaV, i ett pressmeddelande.

Av de 30 områdena ligger sex stycken utanför trålgränsen, exempelvis Bratten i Västra Götalands län och Fladen i Hallands län. För dessa områden krävs samråd med EU-kommissionen samt med de andra länder som har rätt att fiska där.

HaV skriver i pressmeddelandet att man siktar på att de nödvändiga reglerna ska vara införda till 2017. Fiskeregleringingarna kan handla om att freda vissa arter, att inrätta särskilda fredningsområden eller olika former av redskapsbegränsningar.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.