Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fjärde AP-fonden börjar utsläppsrapportera

Publicerad: 3 september 2014, 08:28

I sin årsredovisning för 2014, som publiceras i februari nästa år, kommer Fjärde AP-fonden för första gången att redovisa hur stora koldioxidutsläpp som deras aktieportfölj bidrar till.


Ämnen i artikeln:

MiljöaktuelltPeter Norman

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 1 september.

Mats Andersson, vd på Fjärde AP-fonden, säger till Miljöaktuellt:

– Jag ser det som en skyldighet gentemot vår uppdragsgivare, de svenska pensionärerna, att vi är transparenta om hur deras pengar förvaltas. Jag tror dessutom att om vi kan få ner vårt carbon footprint, då kommer vi över tiden att tjäna mera pengar.

Intressant i sammanhanget är att finansmarknadsminister Peter Norman nyligen i Dagens industri uppmanade AP-fonderna att börja redovisa hur stora koldioxidutsläpp som deras aktieportföljer bidrar till.

– Jag frågade faktiskt företrädare för finansdepartementet för snart ett år sedan varför regeringen inte kräver att vi publicerar denna information. Det som mäts brukar bli uppmärksammat och då har vi förhoppningsvis fått igång en debatt.

För Fjärde AP-fonden var det för ungefär tre år sedan som en ny klimatstrategi började ta form. De startade då med S&P 500, ett aktieindex i USA med de 500 största bolagen, där de lät en fristående konsult göra en carbon footprint på samtliga bolag.

– När det var klart tog vi bort 160 av de värsta koldioxidtjuvarna, fördelade över varje bransch. Genom det fick vi ett index som gav ungefär samma underliggande avkastning som om vi haft alla 500 bolagen. Men vi fick samtidigt ett koldioxidavtryck som var mindre än häften.

Uppmuntrade av det här gick Fjärde AP-fonden vidare med andra regioner, och förhoppningen är att man inom ett år ska kunna arbeta på det här sättet globalt. Mats Andersson hoppas att fler pensionsfonder ska följa med på tåget.

– Då kan vi sätta ordentligt tryck på bolagen som inte sköter sig vad gäller koldioxid. De kommer i slutändan att få en dyrare kapitalanskaffning och straffas rent värderingsmässigt, vilket jag tror kommer få dem att sätta upp den här frågan på agendan.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

MiljöaktuelltPeter Norman

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.