Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Fjärilshjärnan styr den rullande roboten

Publicerad: 6 Mars 2009, 07:06

Roboten styrs av fjärilens hjärna och ögon. Och det är bara början – kombinationen teknik och organisk vävnad väntas ta jättekliv de närmaste åren.


Ämnen i artikeln:

Robot

Inom 10 till 15 år kommer vi att använda hybriddatorer som använder en kombination av teknik och organisk vävnad. Det spår professor Charles Higgins vid University of Arizona. Till stöd för sin tes har han ett projekt där han anslutit en fjärils hjärna och ögon till en 30 centimeter lång robot.

Sådana här kan användas till mycket.

Fjärilen placeras på roboten och elektroder ansluter till en enskild neuron i insektens hjärna. Att det är möjligt beror på att insekter till skillnad från människan har hundratals, inte miljontals, neuroner, skriver Biotechnews. Roboten agerar utifrån vad fjärilen ser, när till exempel något närmar sig fjärilen flyttar sig roboten.

Higgins säger sig ha försökt konstruera ett chip som gör vad hjärnan gör i fråga om bildprocessering. Slutsatsen blev att ett sådant chip kostar 60.000 dollar, skriver Computer World.

– Till det priset trodde jag mig kunna komma billigare undan om jag anslöt hjärnan på en insekt som kostar, tja, avsevärt mindre. Med ett levande system har du sensoriska system långt bortom vad vi kan bygga. Det är görbart men vi måste flytta fram gränserna för vad som är möjligt med nuvarande teknik, säger Higgins till Computer World.

Den organiskt kontrollerade roboten på hjul är avancerad med dagens mått mätt. Men det är bara ett embryo sett till vad som komma skall, menar Higgins som tror att flertalet datorer kommer att ha någon form av levande komponent i sig.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Robot

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.