Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fladdermöss kan hota vindkraftsutbyggnad

Publicerad: 6 april 2010, 06:38

Fladdermöss kan dö av tryckvågen från vindkraftverkens vingar. Nu ska Borås Miljöskyddsnämnd inventera fladdermusbeståndet och hur det påverkas av en eventuell vindkraftutbyggnad.


Ämnen i artikeln:

JuridikMiljöteknik

Det är SR P4 Sjuhärad som rapporterar att Borås Miljöskyddsnämnd ansökt pengar för inventera utrotningshotade djurarter, samt undvika kollisioner mellan vindkraftverk och fladdermöss. Hittills har man hittat 18 fladdermusarter i Sverige och nu vill Miljökontoret se över läget i Borås. Arbetet sker delvis som ett led då man kartlägger eventuella platser för vindkraftsutbyggnad.
– Fladdermössen har en tendens att samlas vid vindkraftverken eftersom insekterna gör det, säger Borås kommunbiolog Jenny Pleym till SR P4 Sjuhärad.

Att
fladdermössen träffas av vindkraftverkens vingar är väldigt ovanligt. Däremot är fladdermössen känsliga för tryckvågen som vingarna skapar.
– De kan tuppa av på grund av tryckfallet från vingarna och falla till marken och dö. I värsta fall kan det innebära ett hot mot utbyggnaden av vindkraft. Skyddet av fladdermöss är hiskeligt starkt, säger Jenny Pleym

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

JuridikMiljöteknik

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.