Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Flaskan som säger till när du bör dricka

Publicerad: 9 december 2010, 08:06

Glöm Skalmans mat- och sovklocka, nu kommer i-dration – en smart flaska som meddelar när och hur mycket du bör dricka.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Om några veckor kommer Cambridge Consultants att visa upp sin nya produkt på CES-mässan i Las Vegas. Konceptet i-dration är en sportflaska med sensorer som kommunicerar med en smartphone-applikation. Tanken är att den ska hjälpa användaren att dricka en optimal mängd vatten, ”eftersom överkonsumtion av vatten kan ha en lika förödande effekt för en idrottare som om hon dricker för lite”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Flaskan mäter den omgivande temperaturen och hur mycket vätska du dricker. Samtidigt mäter telefonen hur hårt du tränar, med hjälp av sin accelerometer och en pulsmätare. Sen kombinerar appen all data (inklusive längd, ålder och vikt, som du själv kan ställa in) för att avgöra om du har druckit för lite, och i så fall tänds ett blått ljus på flaskan.

Själv har jag en inbyggd kroppsapplikation som, likt Skalmans mat- och sovklocka, låter meddela när jag bör dricka – har jag druckit för lite så blir jag med ens törstig. Även Cambridge-konsulterna verkar dock vara medvetna om att de kanske krånglar till saker en aning, och menar att det hela främst är en demonstration av hur tätt packade sensorer kan integreras med smartphones för att skapa ”hårdvaruapplikationer”.

Företaget tror att marknaden för olika typer av hårdvaruapplikationer kommer att expandera kraftigt de kommande 12 till 18 månaderna.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.