Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fler affärsresenärer väljer att resa med tåget istället för flyg

Publicerad: 17 december 2018, 14:41

Byline: Press/SJ

Foto: Press/SJ

Den ökande klimatdebatten har fått fler affärsresenärer att välja resor med tåg framför flyg och bil, enligt en ny undersökning från SJ.


Affärsbokningarna på SJ:s tåg ökar med 21 procent i vinter jämfört med för ett år sedan. Möjligheten att arbeta ombord, bekvämlighet och miljönyttan är de vanligaste anledningarna till att fler väljer att åka tåg i stället för andra färdmedel, enligt en Sifo-undersökning som SJ har låtit göra.

Undersökningen visar att en stor del av affärsresenärerna påverkas av den tilltagande klimatdebatten. Var tredje affärsresenär svarar att de väljer tåget i stället för bil när det är möjligt, och motsvarande siffra låg på 14 procent för ett år sedan. Samtidigt är det nära en av tre som säger att de i dag väljer tåget framför flyg när det är möjligt, vilket även det är en ökning från föregående år.

”Det har skett ett rejält trendbrott. Den heta sommaren har fått fler affärsresenärer att fundera på vilka klimatavtryck de gör. Det är nyckeln i vinterns kraftiga bokningsuppgång av affärsresor på våra tåg i vinter”, säger Ida Thermaenius, chef företagsförsäljning på SJ, i en kommentar.

En annan trend är att fler väljer att arbeta ombord på tåget. 17 procent av affärsresenärerna uppger att de arbetar ombord mer än tidigare, och hälften säger att detta är den viktigaste anledningen till att de väljer tåget framför andra färdmedel.

Den ökande efterfrågan på att arbeta under resan påverkar också restrenderna enligt SJ. Stockholm-Malmö-Köpenhamn är den mest populära linjen för affärsresenärerna. Det beror på att linjen knyter ihop starka näringslivsregioner som Mälardalen, Östergötland, Småland och Öresundsregionen samt skapar direktförbindelser till Copenhagen Airport. Enligt SJ är den ökande arbetspendlingen en av orsakerna till att resandet på linjen har ökat med tio procent senaste året.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.