Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Fler aktiefonder väljer etiska placeringar

Publicerad: 29 april 2003, 10:25

Intresset för hållbara investeringar ökar. Åtminstone att döma av antalet fonder med etisk inriktning. Nu finns 76 etiska fonder på den svenska marknaden.


Hos spararna är intresset kanske inte lika starkt för etiska investeringar som hos fondbolagen. Det finns till och med tecken som tyder på att sparandet i etiska fonder har minskat något jämfört med fondsparandet totalt. För närvarande ligger andelen på cirka 4,3 procent.

– Men antalet fonder med etiska inriktning blir faktiskt fler. Fondbolagen tycker tydligen att det är viktigt att erbjuda sådana fonder även om sparandet krymper, säger Åsa Skillius, ansvarig för Folksams etikindex.
Folksam släppte i fredags en ny rapport om de 76 fonder som har etisk inriktning på placeringarna.

Bäst och sämst
Under årets första kvartal har räntefonden Storebrand Principle European Bond haft bäst avkastning (+2,6 procent), följd av KPA Etisk Räntefond (+0,9 procent) och Öhman Etisk Index Pacific 1 (-2,3 procent).
Sämst avkastning gav Storebrand Principle Europe (-15,3 procent).

Genomsnittsavkastningen för samtliga Sverigefonder var -6,3 procent och genomsnittet för globala fonder -7,6 procent.

Trettio av fonderna med etisk inriktning har funnits under hela den senaste femårsperioden. Bäst har Aktie-Ansvar Sverige gått, med +1,3 procent avkastning under den senaste femårsperioden. Sämst resultat uppvisar SEB Lux Fund Ethical Global, med -54,2 procent under samma period.

Varken bättre eller sämre?
Folksams undersökning visar inte hur etiska fonder totalt sett har klarat sig jämfört med aktieplaceringar i stort. Andra undersökningar tyder på att det inte finns någon större skillnad i avkastning mellan fonder med eller utan etisk inriktning.

En förklaring kan vara att de etiska fonderna överlag är så nya att effekten inte har lyst igenom. ”I framtiden kommer det att visa sig”, är ett vanligt argument från fondbolagens säljare.

Eldsjälarna saknar belägg
När det gäller etiska fonder finns många eldsjälar – både för och emot. Vissa hävdar att etisk inriktning innebär att fonden aldrig kan gå lika bra som vanliga fonder. Andra hävdar lika övertygat att etiska fonder kommer att vinna eftersom de tar hänsyn till viktig information som andra struntar i. Folksams rapport tyder på att ingendera sida har belägg för någon benhård tro.

Institutionerna på hugget
Enligt Folksams etikfondschef kan man i alla fall urskilja en intressant tendens – att intresset för etiska placeringar ökar.

– Men det är främst bland institutionella investerare. Privatpersoner är fortfarande rätt svala, säger Åsa Skillius.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.