Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fler bolag med kvinnor i ledningsgruppen

Publicerad: 4 mars 2014, 14:34

För första gången är de svenska börsbolag som har minst en kvinna i ledningsgruppen fler än de som har noll.


För första gången är de svenska börsbolag som har minst en kvinna i ledningsgruppen fler än de som har noll. Det framgår av Allbright-stifrelsens årliga rapport. Men enligt Amanda Lundeteg, vd på Allbright, handlar förändringen inte om att bolagen befordrar fler kvinnor, utan att man valt att plocka bort fler män.

– Anledningen till varför andelen kvinnor ökar är inte att bolagen befordrar fler kvinnor, eller ersätter män med kvinnor, utan att bolagen bantar ledningsgrupperna på män. Under de senaste åren har det försvunnit ungefär 700 män och 23 kvinnor.

På Allbright-stiftelsens svarta lista över börsbolag som helt saknar kvinnor i ledningen, återfinns 82 bolag, vilket är några färre än förra året. Det handlar ofta om företag inom teknik- och råvaruindustrin men här finns även bolag som New Wave och Oriflame där kvinnor utgör den huvudsakliga målgruppen. Bäst i klassen är som tidigare år små och medelstora företag.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.