Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fler ingenjörer behövs inom sjöfarten

Publicerad: 19 oktober 2008, 11:42

Sjöfartssektorn står inför omfattande pensionsavgångar. Bristen på kvalificerad personal, exmpelvis ingenjörer kommer att bli allvarlig, varnar infrastrukturminister Åsa Torstensson.


Regeringen har gett Sjöfartsverket i uppdrag att tillkalla en särskild expertgrupp som ska arbeta för ökad rekrytering av personal till sjöfartssektorn. Speciellt är behovet stort av högutbildad kvalificerad personal som ingenjörer.

– Sjöfartssektorn står inför omfattande pensionsavgångar de närmaste tio åren. För att trygga svensk sjöfart behöver rekryteringen ta fart. Jag vill se fler intresserade av sjöfart och jag vill framförallt se fler kvinnor i branschen, kommenterar infrastrukturminister Åsa Torstensson.

Om inte fler utbildas snabbt kommer både sjöfartsbranschens och statliga myndigheters möjlighet att rekrytera kompetent personal för sin verksamhet allvarligt försämras, varnar ministern. Problemet har också uppmärksammats av näringsdepartementet efter samtal med företrädare för företag och organisationer inom sjöfartsbranschen.

Gruppen har fram till 31 mars 2010 att arbeta fram ett förslag på åtgärder och hur dessa ska finansieras. Uppdraget ska delredovisas i april nästa år.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.