Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fler länder väntas sätta pris på koldioxid

Publicerad: 10 augusti 2022, 09:26

Prissättning av koldioxidutsläpp väntas öka.

Foto: Getty Images/Daria Ren

Snarare än ett globalt pris på koldioxid ser nu fler länder och regioner ut att ta fram egna prismekanismer, enligt en ny rapport.


Ämnen i artikeln:

Klimatpolitik

Frågan om ett globalt pris på koldioxid har diskuterats intensivt de senaste åren och efterfrågas från flera håll. I samband med det senaste klimattoppmötet stod frågan högt på agendan men fick inte något genomslag i slutet. Nu pekar mycket på att länder och regioner mer lokalt själva kommer att ta fram prismekanismer för utsläpp av växthusgaser, enligt en ny rapport från S&P Global Ratings.

”Regeringar som vill ställa om till ekonomier med nettonollutsläpp kommer sannolikt att öka globalt och de kommer sannolikt att inkludera någon form av koldioxidprissättningsregler. Det är en av de politiska hävstänger vi har observerat som används av vissa regeringar när de syftar till att uppnå utsläppsminskningsmål”, skriver S&P Global Ratings i en kommentar till sin slutsats.

I dag finns det relativt få prismekanismer för koldioxidutsläpp på plats, där de största utgörs av EU:s utsläppshandel och system i Kina. Liknande system finns i bland annat Storbritannien, Kanada, vissa amerikanska stater och Asien. Totalt täcker prismekanismerna mindre än en fjärdedel av de globala växthusgasutsläppen.

Läs rapporten om pris på koldioxid 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Klimatpolitik

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.