Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Fler landsting ställer etiska krav

Publicerad: 19 November 2009, 05:44

I dag satsar landstingen mer på etiska krav än vad de gjorde för tre år sedan. Det visar en ny kartläggning,enligt Minna Janusson, projektledare på Fair Trade Center.


Ämnen i artikeln:

Fair Trade Center

Minst 14 av 21 landsting ställer idag etiska krav i de offentliga upphandlingarna. Det är en förbättring från år 2006, då inget landsting ställde sådana krav. Det visar en ny kartläggning som Fair Trade Center genomfört tillsammans med Rena Kläder.
– Det är mycket glädjande att en majoritet av landstingen nu ställer etiska krav i sin upphandling. Flera landsting har tagit fram en uppförandekod och samarbetar aktivt, säger Minna Janusson, projektledare på Fair Trade Center.

Stockholms
läns landsting, Västra Götalandsregionen och Region Skåne började samarbeta tidigt och antog i början av 2008 en gemensam uppförandekod. Sedan dess har minst elva landsting också antagit en uppförandekod.

I majoriteten av de 14 landstingen gäller uppförandekoden dock fortfarande bara för vissa utvalda varugrupper som har valts ut genom en riskanalys.
– Landstingen bör utöka antalet varugrupper som omfattas av uppförandekoden och även ställa krav på att levnadslön betalas till arbetarna, säger Malin Eriksson, koordinator för Rena Kläder.

Organisationerna rekommenderar även att landstingen börjar arbeta med kontroller och uppföljning.

Kartläggningen
heter ”Mer rättvisa för dina skattepengar”.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Fair Trade Center

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.