fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fler oljechefer misstänks för folkrättsbrott i Sudan

Publicerad: 14 december 2017, 13:20

Fler av de chefer som arbetade för Lundin Oil i slutet av1990-talet och början av 2000-talet har delgivits misstanke om folkrättsbrott.

Ämnen i artikeln:

Fossila BränslenOljaSocial hållbarhet

Efter sju år av förundersökningar, såväl i Sverige som utomlands, beräknas åtalet mot Lundin Petroleums (tidigare Lundin Oil) styrelseordförande Ian Lundin och vd:n Alex Schneiter väckas under 2018. Samtidigt avslöjar Dagens Industri att Lundin Petroleums tidigare vd Ashley Heppenstall, och vice vd:n Magnus Nordin, idag vd för Tethys Oil, delgivits misstanke om grovt folkrättsbrott i Sudan.

Lundin Oil bedrev verksamhet i södra Sudan mellan 1997-2003. Samtidigt rasade ett blodigt inbördeskrig i regionen och bolaget har anklagats av organisationer som FN, Amnesty och Human Rights Watch för att ha förvärrat situationen genom att bedriva prospektering i området. Enligt misstankar ska Lundin Oil bland annat gett ekonomiskt stöd till militär som fördrev civilbefolkning från området. Upp till 12.000 personer ska ha dödats i operationen och uppåt 200.000 människor ha tvingats på flykt. Trots misstankarna har svenska banker och pensionsfonder investerat 3,6 miljarder i Lundin Oil.

I ett brev till ägarna har styrelseordförande Ian Lundin tidigare skrivit att han anser att Lundin Oil, genom investeringar i infrastruktur, insatser för lokalbefolkningen och humanitär hjälp, bidrog till att förbättra livsvillkoren för människor i området under inbördeskriget. Magnus Nordin eller Ashley Heppenstall är av samma åsikt. Till Dagens Industri säger Magnus Nordin att han är övertygad om att ingen på Lundin Oil gjort något fel.

Bakgrund

1997 till 2003
Lundin Oil bedriver verksamhet i södra Sudan under inbördeskriget. Bolaget anklagas av flera människorättsorganisationer för att förvärra situationen med sin närvaro.

2010
En förundersökning om misstänkta krigsbrott under konflikten i södra Sudan inleds vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm. Lundin Oils ordförande Ian Lundin och vd Alex Schneiter utreds för medhjälp till grovt folkrättsbrott.

2017 november
I början av november lämnar Lundin Petroleums advokater in en skrivelse till Åklagarmyndigheten där man kräver att kammaråklagare Magnus Elving avsätts som förundersökningsledare i fallet. I skrivelsen hävdar man att Elving är jävig och att han lämnat ut sekretessbelagda uppgifter från förundersökningen till sina målsägarbiträden. Begäran avslås.

2017 december
Den sju år långa förundersökningen mot Ian Lundin och Alex Schneiter går mot sitt slut. Åtal väntas väckas under 2018. Samtidigt avslöjar Dagens Industri att även Lundin Oils tidigare vd Ashley Heppenstall och vice vd:n Magnus Nordin, nu vd för Tethys Oil, delgivits misstanke om grovt folkrättsbrott i Sudan.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev