Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fler planerade utsläppsökningar från Preem på västkusten

Publicerad: 1 mars 2019, 08:42

Preemraff Göteborg.

Foto: Averater/ Wikimedia Commons

Protesterna mot Preems planer på att dubbla utsläppen från raffinaderiet utanför Lysekil har varit högljudda. Nu visar det sig att Preem planerar att öka utsläppen på fler platser på västkusten.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Flera medier rapporterade i veckan om att mark- och miljööverdomstolen inte kan pröva de många överklaganden mot Preems beviljade raffinaderi utanför Lysekil. I varje fall inte de överklaganden som vänder sig mot de dubblerade koldioxidutsläppen vid Preemraff i Lysekil. Orsaken är att det enligt industriutsläppsdirektivet inte är möjligt för myndigheter att sätta gränsvärden på koldioxid för anläggningar som ingår i EU:s system för handel med utsläppsrätter, EU ETS.

Den planerade utbyggnaden av Preemraff utanför Lysekil är inte det enda nya punktutsläppet som Preem planerar. Något som är mindre uppmärksammat är att Naturvårdsverket den 25 januari beslutade att godkänna en ansökan om ändrat tillstånd för utsläpp av växthusgaser för Preems vätgasframställningsanläggning som drivs av naturgas. Den godkända utbyggnationen i det här fallet leder till ökade utsläpp av växthusgaser om cirka 120 000 ton koldioxid per år. Detta motsvarar en 25 procentig ökning av anläggningens totala växthusgasutsläpp och utsläppen sker inom ramen för EU ETS.
– Utsläppsökningarna i Göteborg är inte enorma, men ändå en relativt stor ökning i en tid då vi egentligen ska jobba för att minska utsläppen, säger Roman Hackl, handläggare inom handel med utsläppsrätter vid Naturvårdsverket, till Aktuell Hållbarhet.

Naturvårdsverket fattar enbart beslut baserade på om Preem har tillräckliga möjligheter att övervaka sina utsläpp. Att utsläppen ökar kan Naturvårdsverket inte ta ställning till i beslutsprocessen.
– Det är förstås olyckligt att punktutsläppen nu ökar på olika håll. Ett problem här är att klimatmålen i EU:s utsläppshandelssystem inte ligger i linje med de svenska klimatmålen. Målet om nollutsläpp i EU ETS ligger längre fram än det svenska målet. Det faktum att vi inte kan sätta krav på våra anläggningar här i Sverige kan i värsta fall leda till att vi inte kan nå Sveriges egna utsläppsmål, säger Roman Hackl.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev