Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fler träd ska lämnas vid skogsavverkning

Publicerad: 31 januari 2014, 10:56

Efter kritiken mot de kalhyggen som det moderna skogsbruket lämnar efter sig har statliga Sveaskog infört en så kallad tioträdsregel. Regeln innebär att tio träd per hektar ska sparas vid varje avverkning.


Ämnen i artikeln:

Sveaskog

Redan idag sparas träd som är värdefulla för skogens arter och enligt lag är skogsägarna skyldiga att visa så kallad ”naturhänsyn”, men exakt vad det innebär vet ingen. Sveaskogs naturvårdschef Stefan Bleckert säger till Sveriges Radio att man arbetar med ett projekt runt naturhänsyn och tioträdsregeln är ett första steg i rätt riktning.

I en avverkningsmogen skog står ungefär 6-700 träd på varje hektar- och hur stor nytta de tio sparade träden gör är det ingen som vet. Forskning har visat att om det finns 200 träd kvar klarar sig de flesta svampar eller lavar.

Artdatabankens svampexperten Anders Dahlberg säger till Sveriges Radio att ju tätare det är mellan träden som står kvar, desto mer svamp kan överleva tills ny skog vuxit upp.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Sveaskog

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.