Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Fler vill ha kollektivtrafik än förbifart

Publicerad: 26 Augusti 2010, 05:52

Bättre kollektivtrafik är mer eftertraktat än en stor motorväg i Stockholm.


Ämnen i artikeln:

Politik

Stockholmarna fick prioritera mellan den planerade sexfiliga motorvägen Förbifart Stockholm som planeras väster om Stockholm och en utbyggnad av nya pendeltågs- och tunnelbanelinjer.

51 procent valde ”utbyggnad av pendeltåg och tunnelbana, 40 procent svarade ”en ny motorväg” och 9 procent svarade ”vet ej”.

Undersökningen gjordes av Demoskop och bygger på 1000 telefonintervjuer som genomfördes den 16–28 augusti. Undersökningen gjordes på uppdrag av Miljöpartiet.

Det finns alltså en majoritet för att prioritera kollektivtrafiklösningarna framför motorvägen i befolkningen som helhet, men så är det inte bland männen.

Av kvinnorna var stödet för pendeltåg och tunnelbana 57 procent och bland personer mellan 18 och 34 år 64 procent. Bland män däremot var stödet för motorväg något högre än för pendeltåg och tunnelbana – 47 procent för motorväg mot 45 procent för kollektivtrafiken.

Men ska man locka unga och kvinnliga väljare ska man alltså prioritera kollektivtrafiken, enligt Demoskop.

Samtidigt skriver Dagens Nyheter idag att tre av fyra Stockholmare vill ha förbifarten. Men då har man inte låtit de svarande prioritera mellan kollektivtrafik och motorväg utan bara låtit dem svara ja och nej på om de vill att motorvägen ska byggas.

– Väljarna ser knappast ett motsatsförhållande i att bygga Förbifarten eller bygga ut kollektivtrafiken, de vill se både och, säger Nicklas Källebring på Synovate som har gjort undersökningen i samarbete med DN, till tidningen.

Pernilla Strid

Ämnen i artikeln:

Politik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.