måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Flera miljöförslag skrotas i EU:s lagöversyn

Publicerad: 12 december 2014, 10:11

Läckta dokument från EU-kommissionen visar att nära 80 av 130 lagförslag planeras att dras tillbaka under den kommande veckan. Ett av dem är återvinningsförslaget för avfall i paketet för cirkulär ekonomi.


Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 12 december.

Läckta dokument från EU-kommissionen visar att nära 80 av 130 lagförslag planeras att dras tillbaka under den kommande veckan. Under torsdagseftermiddagen publicerade flera medier uppgifter ur den plan som kommissionen dragit upp i sin ambition att dra ner på det antal lagförslag som den anser ska genomföras på EU-nivå. Av de ursprungliga runt 130 förslag som ingick i översynen ska 80 dras tillbaka, medan 23 lagförslag ska prioriteras under det kommande året.

Reaktionerna från EU-parlamentarikerna lät inte vänta på sig. Moderaten Gunnar Hökmark uttryckte stöd för att den anslagna ambitionen att dra ner på lagstiftningsmaskineriet ser ut att uppfyllas. Centerpartisten Fredrik Federley beklagade tillsammans med hela miljörörelsen att lagförslagen om "renare luft" och "cirkulär ekonomi" dras tillbaka. Paketet om renare luft planeras dock att återföras i den nya klimatlagstiftning där utsläppsmål för 2030 ingår. Men återvinningsförslaget i cirkulär ekonomi-paketet skrotas på grund av att kommissionen ser att en "överenskommelse inte anses vara möjlig".

De läckta dokumenten har orsakat en stor debatt som lär fortsätta under lång tid framöver. På tisdag tar kommissionen sitt beslut och under onsdagen presenteras och debatteras prioriteringarna i EU-parlamentet.

Läs mer om förslagen här.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev