Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Flera sportföretag säger nej till att fasa ut silver i kläder

Publicerad: 17 december 2018, 11:53

Foto: Pxhere/COO

Flera välkända sportmärken fortsätter sälja silverbehandlade kläder trots larm om fara för miljö och hälsa. Svenskt Vatten som tidigare avslöjat att det mesta av silvret försvinner på bara ett par tvättar ser allvarligt på sportjättarnas besked.


I höstas avslöjade intresseorganisationen Svenskt Vatten att flera välkända sportmärken säljer silverbehandlade kläder trots att silver klassas som ett av de mest spridda miljöfarliga biociderna av Kemikalieinspektionen.

Svenskt Vatten har följt upp studien med att skicka ut brev till flera ledande sportkedjor och välkända sportmärken där de kräver en utfasning av alla kläder som behandlats med silver från butikshyllorna.

”Antibakteriellt silver från behandlade textilier är den största kända källan av silver till reningsverken. För att vattnets kretslopp ska vara hållbart på sikt måste silver till reningsverken minska med hälften. Kläder behandlade med silver utgör både ett hot mot våra sjöar och hav men även spridning av antibiotikaresistens”, skriver Svenskt Vatten i brevet som har gått ut till ledande sportkedjorna.

Fitnessbutiken, Haglöfs och Stadium har svarat att de påbörjat utfasningen av silverbehandlade plagg, där Haglöfs redan har nått i mål. Peak Performance och Addnature svarar att de nu har påbörjat sin planering för utfasningen.

Flera stora aktörer har emellertid inkommit med negativa eller undvikande svar på frågan: Adidas, POC, Länna Sport, Nike, Outdoorexperten, Sportamore, Team Sportia, XXL. Svenskt Vatten tolkar svaren som att dessa aktörer kommer fortsätta med försäljningen av silverbehandlade plagg.

En studie från Svenskt Vatten visar att ett plagg som behandlats med antibakteriellt silver i genomsnitt släpper ut 70 procent av allt silver efter tio tvättar.
– För att vi ska kunna leverera tillbaka ett hållbart vatten till miljön och kretsloppen behöver vi minska silvret in till reningsverken med hälften från i dag till år 2020. Samtidigt vet vi att den största kända källan av silver till reningsverken i dag är det som tvättas ut från sportkläder, säger Anders Finnson som är miljöexpert på Svenskt Vatten.

Svenskt Vatten påpekar att silvret är ett grundämne och därmed inte kan renas bort i avloppsreningsverken. Därför anser de att alla kläder behandlade med silver behöver vara borta år 2021.

Silver används i sportkläder för sina påstådda luktreducerande egenskaper och kan enligt Svenskt Vatten inte renas bort i avloppsreningsverken.
– De här plaggen som förses med silver är starkt ifrågasatt om de ens har någon effekt på lukten. Sen om det tvättas ut efter tio gånger är det kanske även en fråga om konsumentlurendrejeri. Dessutom finns misstankar om att silvret bidrar till antibiotikaresistens för den som bär kläderna. Addnature har till och med bebiskläder med silver vilket är helt galet, säger Anders Finnson.

Än så länge är det inte Förbjudet att sälja silverbehandlade plagg enligt svensk lag. Adidas skriver i ett mail till TT att silver är tillåtet enligt EU:s biocidförordning, men Anders Finnson säger till Aktuell Hållbarhet att sportföretaget inte följer svensk lagstiftning kring hur så kallade biocidvaror ska märkas. Därför har Svenskt Vatten anmält Adidas till Kemikalieinspektionen och en utredning i fallet pågår för tillfället.

På EU-nivå pågår även ett arbete för att riskbedöma och fasa ut mycket av det bakteriedödande silvret från konsumentvaror, där Sverige driver på genom Kemikalieinspektionen i en ordföranderoll i arbetet med den så kallade ”silverdossiern” som är ett arbete bedrivs tillsammans med EU:s medlemsstater och EU:s kemikaliemyndighet, ECHA.
– Förbudet finns inte än för den silverförorening silverklorid, som just nu är den vanligaste men man kan nog räkna med att de kommer framöver, säger Anders Finnson.

Under 2019 kommer Kemikalieinspektionen genomföra en kampanj tillsammans med Sveriges kommuner för att uppmärksamma problemet med att många biocidbehandlade konsumentvaror inte följer lagstiftningen i Sverige och EU.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.