Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Flickor har bättre smak än pojkar

Publicerad: 18 December 2008, 08:20

En dansk undersökning visar att flickor har känsligare smaklökar än pojkar.


I Danmark har de varje år något som kallas naturvetenskapsfestival i skolorna då eleverna får lära sig mer om vetenskap genom att göra egna experiment. I år fick eleverna hjälpa forskare vid Köpenhamns universitet undersöka hur barn uppfattar smaker.

8 900 elever deltog i undersökningen där de testade hur de upplevde olika smaker och de fick också räkna hur många smaklökar kamraterna hade. Ett av resultaten är att flickor generellt är bättre på att känna igen olika smaker än pojkar. Vare sig det gällde att skilja på en viss koncentration av söta eller sura ämnen lyckades flickorna bättre.

I snitt så behövde pojkarna tio procent mer av de sura ämnena och 20 procent mer av dem söta ämnena för att märka någon skillnad i koncentration. Det fanns dock ingen skillnad i antalet smaklökar utan det verkar som att flickornas smaklökar helt enkelt är känsligare.

En annan upptäckt var att hela 30 procent av barnen föredrog osötade drycker framför vanlig läsk. 48 procent av dem gav emellertid högsta betyg till de sötade dryckerna. Med åren börjar barnen gilla sura smaker mer och vid 13-14-årsålderns blir både pojkar och flickor mycket känsligare för sura smaker och börjar också uppskatta dem mer.

I den här åldern avtar också förkärleken för allt som är väldigt sött och barnen uppger själva att de inte är så petiga med maten längre och gärna prövar på nya rätter som de tidigare inte ville äta.

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.