Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Flottan går före valarna

Publicerad: 14 november 2008, 11:13

Den amerikanska sonaren SURTASS/LFA får tas i drift igen efter att ha varit förbjuden i vissa områden


USAs högsta domstol har bestämt att flottan ska få fortsätta använda den nya högeffekts-sonar som misstänks orsaka vävnadsskador och kunna döda valar och andra havsdjur som förlitar sig på egen sonar runt Kaliforniens södra kust, sdean den belagts med restriktioner år 2007. Det verkar inte finnas några solklara bevis för att valar och delfiner har simmat fel på grund av sonarljuden.

Sonaren Surveillance Towed Array Sensor System/Low Frequency Active är en riktig hejare på att sprida oljud i havet. Hela 240 dB nära sändaren (kontra 1µPa vid 1m) vid full effekt, vilket minskar till ”bara” 120 dB på 1000 miles håll. Man kan givetvis debattera, och världen kommer att fortsätta debattera, om ljudnivåerna är farliga, men de behövs för att USAs flotta ska kunna detektera de nya hyper-tysta ubåtarna som bland andra både Ryssland och Sverige sjösatt.

Ungefär så här propageras ljudet från SURTASS utmed havsbotten ioch studsar i de olika skikten i havsvattnet

Man kan tänka sig att beslutet har ett visst samband med amerikanska flottans oförmåga att hitta den svenska ubåten Gotland som lånats ut som övningsmål. Kockums har jobbat väldigt mycket med propellern och uppenbarligen lyckats väldigt bra. Stirlingmotorn väsnas inte heller så mycket.

Fram till 1970-talet var ubåtarna så bullriga att det räckte att lyssna sig till dem. Flottan fann dock att de nya ubåtarna från 2000-talet helt enkelt var för tysta för att passiv lysning skulle vara effektiv. Aktiv sonar kom på tapeten igen, men nu med jätteuteffekter.

Principen för ljudtrycksmätning från en svängare.

SURTASS/LFA består av 18 svängare som hänger jämnt utspridda i en lång vajer på några hundra meter. De matar ut frekvenssvep mellan 100 och 500 Hertz med en uteffekt av 20kW. När anordningen bara används passivt, för lyssning, kallas den bara SURTASS.

Läs mer

Påverkan på havsdjur, eller frånvaron av den, debatteras här: www.birds.cornell.edu/brp/listen-to-project-sounds/singing-humpback-whale-and-surtass-lfa-sonar-signal
Ett signalexempel finns här: Det som låter som mänskliga skrik är uppsnabbad valsång, medan de fallande tjuten är LFA: www.birds.cornell.edu/brp/listen-to-project-sounds/soundfiles/LFAMnPanel1x5.au

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev