söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Flyg eller färja till Almedalen – vad är bäst för miljön?

Publicerad: 4 juli 2019, 18:50

I Almedalen undrar många hur de tar sig hållbarast möjligt till och från Visby. Förre MP-språkröret och flygbiobränsleutredaren Maria Wetterstrand reder ut begreppen.


Du som har utrett biobränsle för flyget, hur ser du på den allt mer utbredda flygskammen?
– Jag tycker att det är viktigt att vi inte bara byter ut drivmedlen utan också jobbar med att påverka själva flygresandet. Framförallt på de sträckor där det finns alternativ som är bättre ur miljösynpunkt. Jag bor i Helsingfors i Finland och färjorna är ju ingen höjdare ur miljösynpunkt heller. Det är som att välja mellan pest eller kolera.

Hur tar man sig mest hållbart hit till Almedalen, färjan eller flyget?
– Det beror på hur man räknar. Det handlar mycket om allokeringen av utsläppen från färjan mellan gods och passagerare. Det handlar också om hur man räknar på fyllnadsgraden över året. Det är faktiskt så att man kommer till olika slutsatser beroende på vad man använder för data. Den senaste undersökningen jag såg visade dock att om man bara tog pendeltåget från Stockholm och sen tog färjan så är färjan något bättre än flyget.

Hur tar du dig miljövänligast mellan Stockholm och Helsingfors?
– Stockholm-Helsingfors är det antagligen bäst att ta propellerplanen som går från Bromma. Dilemmat för mig är att jag är emot Bromma flygplats också. Men ibland får man kompromissa.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev