Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag03.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Flyg- och klimatkonflikten trappas upp

Publicerad: 24 Februari 2012, 09:56

Sanktioner mot EU i protest mot unionens försök att minska flygutsläppen.


Ämnen i artikeln:

Connie Hedegaard

I Ryssland möttes i onsdags ungefär 30 länder för att besluta om åtgärder, för att visa sitt missnöje mot EU:s beslut om att flyplan som trafikerar Europa ska betala för koldioxidutsläpp. Resultatet blev att varje enskilt land ska vidta egna åtgärder. Det blev alltså inga gemensamma sanktioner, rapporterar The Guardian.
Bland länderna märks Indien, Kina, Ryssland och USA. Åtgärderna kommer att variera alltifrån riktade sanktioner mot europeiska flygbolag, till rena handelshinder. Kina uppmanar sina flygbolag att vägra delta i utsläppssystemet, men hittills har de uppfyllt alla krav som EU ställt.

Det är EU:s kommissionär i klimatfrågor, Connie Hedegaard, som under den senare tiden satt ner foten och försöker begränsa flygutsläppen. Hon kritiserade mötet i Ryssland för att de inte kommit fram till någon alternativ väg till att minska utsläppen från flyget. Tidigare har alla försök till överenskommelser i den internationella flygorganisationen ICAO havererat. Uppskattningar visar att merkostnaden per passagerare skulle bli mellan 5 och 10 euro, skriver The Guardian.

Jesper Gunnarsson

Ämnen i artikeln:

Connie Hedegaard

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.