fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Flygbilen lyfter mot Timbuktu

Publicerad: 15 januari 2009, 05:48

Världens första godkända flygbil har lättat från marken i London. Målet är Timbuktu.


På måndagen lyfte fordonet som ”kör som en bil” och ”flyger som ett plan” från London. Målet är att nå Timbuktu i hjärtat av Afrika, en sträcka på totalt 600 mil. Äventyret kommer att gå över Gibraltarsundet, Pyrenéerna, Sahara och slutligen till staden Malian. Resan väntas ta drygt 40 dagar.

Teamets ledare är den 45-årige äventyraren Neil Laughton, tidigare officer vid brittiska SAS. Han medger att projektet är resultatet av ”galna britter” som ville utmana gränserna. Eftersom detta jungfruresa har fordonet ännu inte fullt ut testats gällande sin uthållighet.

Fordonet kallas Parajet Skycar och förvandlas från bil till flygplan på någon minut. Det är en ombyggd beach-buggy som med hjälp av en fallskärm och en stor propeller i aktern lyfter från marken. Parajet Skycars motor drivs med biobränsle och fordonet accelererar till 100 km/tim på 4,5 sekunder, enligt 101 Motoring. Toppfarten är drygt 120 km/tim på marken och 110 km/tim i luften.

”Den är förhållandevis stabil att flyga med. Det är oerhört roligt”, säger flygbilens uppfinnare Gideon Cardoso till BBC.

Drygt 40 procent av resan kommer göras flygande, resten på hjul. Att landa beskrivs dock som förhållande problematiskt eftersom landningsbanan är det underlag som för tillfället råkar vara tillgängligt.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev