Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Flygbilen tog till väders

Publicerad: 20 Mars 2009, 06:42

Efter fyra års utvecklingsarbete har företaget Terrafugia nu provflugit sin flygande bil. Premiärturen var kort, men tillräcklig för att en pensionerad flygöverste skulle kunna konstatera att fordonet var både stabilt och lättmanövrerat i luften.


37 sekunder – så lång, eller snarare kort, var den flygtur som en prototyp till den flygande bilen Transition klarade av tidigare i mars i den amerikanska delstaten New York.

Flygbilen har tagits fram av Terrafugia, ett företag som grundades av fyra före detta MIT-studenter för fyra år sedan, och väntas kosta omkring 148 000 dollar när den släpps på marknaden. Tanken är att fordonet ska kunna köras som en vanlig bil, och tankas på vanliga bensinmackar, men ta till väders om bilköerna växer sig alltför långa. Tillverkaren själv framhäver dock att fordonet främst bör ses som ett flygplan som även kan fungera som en bil vid transporten till och från flygplatsen.

– Den här flygturen symboliserar en ny frihet inom luftfarten. säger Carl Dietrich, Terrafugias ceo, till Computerworld.

Transition har plats för två passagerare och har redan förbeställts i 40 exemplar, trots att den kommer att börja levereras först någon gång under 2010.

Mats Stålbröst

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.