måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Flygchef sågar biodiesel: ”Satsa på fotogen istället”

Publicerad: 16 februari 2012, 11:46

Höjdare inom flygindustrin kritiserar EU-subventioner till biodieseln.

Ämnen i artikeln:

Biobränsle

Siffror som läckt från EU visar att biodieseln kan vara den värsta formen av biobränsle som finns. Statistiken placerar biodieseln på samma utsläppsnivåer som produkter baserade på oljesand, rapporterar EurActiv.

EU:s mål är att 10 procent av energin i transportsektorn ska vara förnybar till 2020. Företrädare för flygindustrin hävdar att EU istället borde satsa på biofotogen, som konkurrerar med biodieseln om råvarorna. Flyget kommer nämligen att vara beroende av fotogen under många decennier framöver, medan bilindustrin redan börjat övergången till eldrift, något som flyget inte kan göra idag.
‒ Det kostar bara lite mer att tillverka biofotogen än att göra biodiesel, men med de här subventionerna på biodiesel är det inte konstigt att raffinaderierna satsar på biodiesel, säger Airbus miljö- och energichef Paul Nash till EurActiv.

Anledningen till att de läckta siffrorna visar sån stor miljöpåverkan för biodieseln, beror på att man tagit hänsyn till den indirekta miljöpåverkan som odlingen av grödor ger upphov till, de grödor som sedan processas till biodiesel. Från EU-håll vill man höja kraven för att rensa bort de värsta biobränslena, men processen går långsamt.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev