Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag08.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Flyget – framtidens verkliga koldioxidbov

Publicerad: 1 Juni 2010, 05:25

En ny studie förutspår att flygtrafiken kommer bidra allt mer till den globala uppvärmningen.


Studien publicerades i Amercian Chemical Societys (ACS) tidskrift “Environmental Science & Technology” och är den första nya prognosen för framtidens flygutsläpp på tio år, skriver Science Daily. Forskarna förutspår att flygtrafikens utsläpp av koldioxid och andra gaser kommer att dubblas eller tredubblas till år 2050.

Forskaren Bethan Owen och hans kollegor konstaterar att flyget i dagsläget inte är en av de främsta orsakerna till den globala uppvärmningen; den globala flygtrafiken står idag för mellan två och tre procent av koldioxidutsläppen.

Om forskarnas prognos infrias så kommer dock flygtrafikens utsläpp år 2100 att vara sju gånger högre än idag. I rapporten framgår att det skett betydande förbättringar av bränsleeffektiviteten tack vare ny flygplansteknik och operativ förvaltning, men att detta vägs upp av den ökade flygtrafiken.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.