Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Flygplan och robotar kvaddar Saab-resultat

Publicerad: 13 februari 2009, 08:38

Saab tvingas till nedskrivningar på en miljard kronor för 2008. Civila flygplan, sjömålsroboten RBS 15 Mk3 och en helikopter sabbade allt.


Ämnen i artikeln:

Gripen

Försvarsindustrikoncernen Saab gjorde en förlust på totalt 242 miljoner kronor under 2008. Bara under det fjärde kvartalet var nettoförlusten 708 miljoner kronor. Ett år tidigare gjorde Saab en vinst på drygt en miljard kronor.

Det är bland annat i egenskap av underleverantör till Airbus och Boeing som resultatet måste skrivas ned. Förseningar och förändrade produktionsplaner hos flygjättarna påverkar även Saab.

Konsekvensen är att Saab tvingats göra en nedskrivning på 953 miljoner kronor för den civila flygplansproduktionen.

Inom försvarsområdet skriver Saab ned utvecklingskostnaderna för sjömålsroboten RBS 15 Mk3 med 250 miljoner kronor. En nedskrivning av goodwill för Saab Grindtek Technologies på 103 miljoner kronor har också gjorts. Dessutom redovisas 350 miljoner som en förlustavsättning för ett helikopterprojekt. Det ska enligt Saabs bokslutskommuniké för 2008 ”täcka uppskattade förluster fram till dess att en lösning har hittats med kunden gällande projektets omfattning.”.

I tillbakablicken över året skriver Saab i kommunikén att året började positivt med Thailands beslut att köpa sex Gripen-flygplan och två Saab 340, varav ett med Saabs radarövervakningssystem Erieye. Gripen-offerter till Norge och Schweiz samt en request for information till Brasilien gällande 36 plan som gått vidare till en formell offertförågan nämns också. Norge-affären gick som bekant om intet.

Verksamheten inom samhällssäkerhet uppges ha utvecklats starkt under 2008 med affärer för kärnkraftverk och kriminalvårdsanstalter. Året avslutades med flera viktiga affärer, skriver Saab vidare, och nämner ett kontrakt med Lockheed Martin Canada gällande utveckling av ledningssystem som ska uppgradera den kanadensiska marinens Halifax-fregatter. Det OPS-kontrakt för det övergripande ansvaret för svenska försvarets skolflygplan SK60 nämns också.

Den svenska marknaden pekas ut som ytterst viktig för Saab eftersom referenskunder är avgörande för att lyckas med exportaffärerna. Den svenska försvarsbudgeten fortsätter att vara en utmaning för koncernen, skriver Saab.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Gripen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.