Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Flygsektorn sluter eget klimatavtal

Publicerad: 12 oktober 2010, 06:52

190 länder sluter upp bakom ett nytt klimatavtal för flygbranschen.


Ämnen i artikeln:

FlygKoldioxidUtsläppshandel

Flyget står för en liten (2-3 procent) men snabbt växande del av koldioxidutsläppen. Nu har parterna i den mellanstatliga organisation ICAO (International Civil Aviation Organisation) kommit överens om att minska utsläppen från flygsektorn med start år 2020 och att öka bränslets effekt med 2 procent per år fram till år 2050.

Avtalet innehåller även riktlinjer till hur flyget ska inkluderas i EU:s handel med utsläppsrätter från och med år 2012. EU-klimatkommissionär Connie Hildegaard anser att det nya avtalet är nödvändigt för att få fram reformen att inkludera flyget i handeln med utsläppsrätter.

Några amerikanska flygbolag har försökt att krångla sig ur EU:s handelsavtal den rättsliga vägen – och menat att inkommande flygtrafik borde slippa betala utsläppsrätter – men i och med avtalet har ICAO gjort klart att det kommer att gå vidare trots motstånd från enstaka flygbolag.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News