Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Flygtrafikens kondens värre för klimatet än utsläppen

Publicerad: 30 mars 2011, 07:24

De vita kondensslingorna efter flyplanerna kan värma planeten mer än flygtrafikens utsläpp av växthusgaser, visar ny forskning.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


De vita strecken som syns på himlen efter flygplanen en klar dag är något vi fått vänja oss vid. Det är så kallade kondensationsslingor och består till största delen av vattenånga. Att dessa moln, precis som vanliga cirrusmoln, har en värmande effekt i atmosfären har länge stått klart. Exakt hur mycket dessa kondensslingor värmer jorden har emellertid varit oklart. Nu visar emellertid forskning som New Scientist berättar om att de små vita sträcken mycket väl kan ha bidragit mer till den globala uppvärmningen än vad flygtrafikens totala utsläpp av växthusgaser gjort.

Det är forskare vid Institute for Atmospheric Physics vid Oberpfaffenhofen i Tyskland som byggt en datormodell som simulerat hur flygets kondensationsslingor formats, spriditis och upplösts. Modellen visade att de cirrusmoln som uppstår efter kondensationsslingorna, och som finns kvar i atmosfären långt efter det att de slutat vara synliga, täcker hela 0,6 procent av jordens yta.

Genom
att också räkna med den cirrus som kondensationsslingorna skapar efter sig menade de tyska forskarna att den totala uppvärmningen överstiger den som orsakas av flygets utsläpp.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev