Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Flytande trä ersätter olja

Publicerad: 8 December 2008, 09:38

Istället för att använda olja för att göra plast går det att utnyttja bioråvara som trä.


Att använda flytande trä istället för olja vid framställning av plast gör att det går att få fram plast som till hundra procent görs av förnyelsebara material. Det har forskare vid Fraunhofer- institutet i Tyskland visat. Frågan är bara vad i hela världen flytande trä är för någonting?

Det visar sig att flytande trä är hur forskarna beskriver den produkt man får om man blandar lignin med hampa eller lin samt vax. Slutprodukten blir ett plastgranulat som kan smältas och sedan gjutas i formar precis som vanlig oljebaserad plast.

Lignin är en restprodukt vid papperstillverkning så det finns gott om det att använda för att göra plast av. Plast som tillverkas på det här sättet kan användas för att bygga platsdetaljer till bilar, blomkrukor med mera. Kvaliteten har dock inte riktigt räckt till för att använda plasten i ”finare” produkter som exempelvis leksaker.

En orsak till det är att pappersindustrin använder svavelföreningar för att skilja ut ligninet från cellfibrerna som behövs i papperstillverkningen. Den som har passerat ett pappersbruk vet att det kan stinka rätt ordentligt av svavel och det skulle nog vara svårt att sälja leksaker som luktade ens lite svavel.

Nu har forskarna kommit på en metod där de får bort 90 procent av svavlet ur ligninet vilket gör att det blir luktfritt. Dessvärre är svavelfritt lignin vattenlösligt och det går inte att ha leksaker som försvinner i badkaret. Så forskarna har också kommit på vilka ämnen som måste tillsättas för att plasten ska tåla vatten.

Plasten ska också vara helt återvinningsbar så den blir miljövänligare än oljeplast på alla sätt.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.